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Subject of Interpretation:
Setback requirement for sport courts with lighting  
 
Zoning Ordinance Section Number:
 Sec. 7.200, G.1
 
Title of Section:
 
General Provisions
 
Cause for Interpretation:
The Zoning Ordinance states that “Tennis courts with lighting shall be setback twenty (20) feet from all 
side & rear property lines (measured from the edge of the playing surface and the base of the lighting 
standard).  This requirement implies that all courts, regardless of the location of the proposed lighting, are 
required to setback a minimum distance of 20’ to the edge of the playing surface.  There are scenarios 
where a lighted sport court can be located within the 20’ setback without compromising the intent of the 
ordinance.  This interpretation seeks to address those scenarios and clarify the requirements of the 
ordinance. 
 
 
Interpretation:
 A lighted sport/tennis court may be located closer than 20’ from side & rear property lines subject to the 
following requirements:  a) The light source itself must be located a minimum of 20’ from side & rear 
property lines (see attached graphic).  As long as this is the case, the sport court can encroach into the 
20’ setback, provided the minimum setback of 5’ is still provided as required by the Zoning Ordinance.  b) 
All requests for lighted courts are subject to a site review by the Planning staff to determine compliance 
with City design guidelines & ordinances.  Items that may be requested, depending on the location, 
include a basic plot plan showing the location of the sport court, a cut sheet of the proposed lighting 
fixture, a photometric analysis to determine light impact on adjacent properties, and an elevation of the 
light pole.  A separate Staff Approval may be required for lighted courts in a high-density residential area, 
or for parcels that are regulated by the Environmentally Sensitive Lands Ordinance (ESLO) or the 
Foothills Overlay (FO).  This interpretation applies only to side & rear property lines, and property lines 
adjacent to side street frontages on corner lots.  No sport courts of any kind, regardless of whether they 
are lit or unlit, are permitted in the legal required front yard.
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